top of page
Search
  • EvelineC

Ruimte vinden op je 'rocky road' - 3 stappen

Niet zaaien en oogsten, niet zwoegen en investeren, niet vermeerderen en woekeren, maar teruggeven en ontvangen, thuiskomen en samen, vrijheid en loslaten, rusten en delen… In het jubeljaar staat alles op zijn kop! (meer lezen over mijn jubeljaar? Zie blog 9-1-2021)

In 7 thema’s van elk 7 weken neem ik je mee op reis door mijn jubeljaar. Het eerste thema is RUIMTE.


Om ruimte te vinden, moet je er op uit. Moet je uit je veilige kleine stek, de ‘rocky road’ op (zie mijn vorige blog). Want het is die ‘rocky road’ die je bij nieuwe vergezichten brengt, die je ruimte biedt en een doel om naar toe te gaan. Het is de ‘rocky road’ die je verrast door wat er komt bij de volgende bocht. Het is de ‘rocky road’ waarop je medemensen ontmoet, op zoek naar ruimte, net als jij. Maar op die ‘rocky road’ vinden we heel wat obstakels, dat weten we maar al te goed. Hoe kun je daar nu mee omgaan? In deze blog deel ik 3 lessen, of eigenlijk stappen, die mij helpen om mijn ‘rocky road’ te gaan:

Allereerst, de naam zegt het al, ligt die weg vol met stenen, het is tenslotte een ‘rocky road’! En die stenen maken het een ongemakkelijke weg, het loopt niet lekker. En toch, als je wat verder kijkt, dan zie je dat al die stenen verschillend zijn. Veel zijn er misschien grijs en gewoontjes zo op het eerste gezicht, maar kijk eens goed… Sommige zijn puntig, sommige prachtig rond, andere hebben gekke vormen, uitgesleten door wind en water. Sommige zijn lelijk, sommige saai of eentonig, andere juist prachtig van kleur. Sommige zijn dertien-in-een-dozijn, sommige lijken nergens op, andere zijn bijzonder en zeldzaam. Het zijn er zo veel en ze hebben in hun verscheidenheid zo’n eigen impact op jouw weg. Sommige geven je het gevoel dat je vast zit, ‘between a rock and a hard place’ zoals onze buren overzees zeggen. Maar niet allemaal! Er zitten ook stenen bij die misschien wel ongemakkelijk zijn of voelen, maar tegelijk om te zien ook mooi, bijzonder van vorm, zeldzaam of prachtig van kleur zijn. Kijk om je heen op jouw ‘rocky road’ en leer de schoonheid ervaren van de weg die jouw weg is!

Welke opvallende stenen vind jij op jouw ‘rocky road’?

Een tweede stap, past daar goed bij. In het bekende lied ‘Turn! Turn! Turn! – to everything there is a season’ van de Byrds (te luisteren hier) staat een regel: ‘A time to cast away stones, a time to gather stones together’, oftewel: een tijd om stenen weg te werpen en een tijd om stenen bijeen te zamelen. Het lied is gebaseerd op een tekst uit de bijbel, uit Prediker 3 om precies te zijn, en het beschrijft dat alles zijn eigen tijd heeft. Wat een prachtig idee om vanuit te leven! Voor alles is er een tijd en een tijd voor elk doel onder de hemel, zingen de Byrds. Soms is het tijd om je te ontdoen van die stenen op je ‘rocky road’ en ze weg te gooien. Maar ook: soms is het de tijd om die stenen te verzamelen, de grote en de kleine! Soms is het de tijd om er niet tegen te vechten en over te klagen, maar om ze te verzamelen in je hand of er op te klimmen, ze eens goed te bekijken, voelen, misschien zelfs koesteren… Want als je leert om goed te voelen in plaats van je goed te voelen, dan ontstaat er ruimte. Echte ruimte, waar alles er mag zijn dat er is.

Is het voor jou misschien de tijd om stenen te gaan verzamelen?

Ten derde wordt het gaan van jouw ‘rocky road’ makkelijker als je opnieuw leert spelen. Of misschien niet eens opnieuw, misschien kun jij dat nog heel goed en doe je het ook veel. Maar ik vind dat nog wel moeilijk; serieus zijn ging me altijd al makkelijk af en nu het leven alleen maar serieuzer is geworden (door kinderen, werk, hypotheek etc. etc.) helemaal. Spelen, of beter nog: speels zijn, past niet meer zo goed. Mijn weg is serieus geworden en daar is ook helemaal niets mis mee. De kracht van serieus is dat je niet lichtvaardig met de dingen omgaat, dat je de diepte in kunt gaan en dat je betrouwbaar bent in wat je doet. Maar er is een valkuil, en die is dat je verleert om te spelen, je verbeeldingskracht te gebruiken, dingen niet te zwaar te nemen en met volle overgave het leven te leven zoals het komt. Want dat is de kracht van spelen! De kunst is nu om de balans te vinden tussen die twee, zonder ze tekort te doen. Serieus zijn is nodig en belangrijk, maar als je weer meer speels mag zijn van jezelf en je ‘rocky road’ met fantasie en energie op gaat, dan wordt ook jouw ‘rocky road’ begaanbaar. Als je met overgave de weg gaat zoals hij komt en leeft vol verwondering voor wat je onderweg vindt, dan wordt de tocht op jouw ‘rocky road’ lichter. Mooier nog, dan leer je schoonheid ontdekken in de kleine dingen, zelfs in stenen op jouw weg.

Hoe speels mag jij nog zijn?


PS - Wordt 2021 ook jouw Jubeljaar? Of zit je nog vol met vragen en chaos in je hoofd, weet je niet welke kant je op moet en ben je eigenlijk wel de hele tijd aan het ploeteren en zwoegen? Misschien is het tijd om het roer om te gooien en te gaan leven vanuit de overvloed van genoeg! Wil je eens sparren met iemand over hoe je daar nu een begin mee kunt maken? Of heb je een vraag waar je eens met iemand over door wilt praten?

Maak dan gebruik van mijn verjaardagscadeau aan jou, ter ere van mijn jubeljaar. In 50 minuten ga ik met jou in een gesprek via Zoom de diepte in en help ik je een volgende stap zetten, en dat voor slechts €50. Dus ben jij of ken jij iemand die toe is aan een volgende stap, die even iemand nodig heeft om op weg te gaan, neem dan gerust contact met me op, o.v.v. ‘50voor50’.

35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page