top of page
Search
  • EvelineC

Vandaag is alles wat je hebt

Niet zaaien en oogsten, niet zwoegen en investeren, niet vermeerderen en woekeren, maar teruggeven en ontvangen, thuiskomen en samen, vrijheid en loslaten, rusten en delen… In het jubeljaar staat alles op zijn kop! (meer lezen over mijn jubeljaar? Zie blog 9-1-2021). In 7 thema’s van elk 7 weken neem ik je mee op reis door mijn jubeljaar. Het tweede thema is LOSLATEN.

Het is bijna 2 jaar geleden dat zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed en een jong gezin achterliet. Het ultieme loslaten leerde zij in de jaren dat ze ziek was en als het ware naar haar overlijden toeleefde.

In die tijd schreef zij het lied Vandaag, dat me elke keer raakt als ik het hoor. In de officiële video (klik hier) zie je haar en haar gezin, lachen, genieten en spelen, terwijl de dood op de loer ligt. Wat ze daar beschrijft en leeft, is het ultieme loslaten, de diepste vrijheid en het echte thuiskomen.


Misschien voel jij je ook wel eens alsof de muren op je af komen en je geen kant meer op komt.

Misschien ben jij het zicht ook wel kwijt.

Misschien heb jij ook het gevoel alsof je al tijden zonder toekomst verder loopt.

Bedenk dan dit: vandaag is alles wat je hebt. Je hoeft maar één ding te doen, dat is… er zijn.

Gisteren is een afdruk van je voeten in het zand. Morgen is de aanblik van een eindeloos groot strand. De zee komt op wanneer ze wil, ze wist je passen uit. En als de wind het zand bespeelt, zie je nauwelijks meer vooruit. Dit is vandaag, het is alles wat je hebt. Morgen komt later en gisteren is alweer weg. Dit is vandaag, met z’n vreugde en zijn pijn en je hoeft maar één ding te doen. Dat is: er zijn. Als je om je heen kijkt, maar je ziet niet wat je hoopt. En als het lijkt of je al tijden zonder toekomst verder loopt. Bedenk dan, als je zicht verliest: je loopt in Iemands zicht. De Aanwezige verlaat je niet, want de hemel gaat nooit dicht. Dit is vandaag en het is alles wat je hebt. Morgen komt later en gisteren is alweer weg. Dit is vandaag, met z’n vreugde en zijn pijn en je hoeft maar één ding te doen... En niets is moeilijker dan laten gaan. De toekomst, het verleden. Maar je bent al hier, je kunt het aan. Gedragen door de Ene. Dit is vandaag en het is alles wat je hebt. Morgen komt later en gisteren is alweer weg. Dit is vandaag, met z’n vreugde en zijn pijn. Je hoeft maar één ding te doen, dat is: er zijn. Vandaag...


© KINGA BÁN & MATTHIJN BUWALDA


45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page